Wednesday, 30 November 2011

Doa Memulakan Hari

"Ya Allah ! Ya Tuhan kami,
Pada hari ini, kami menadah tangan memohon restu perkenan daripadaMu, jadikanlah hari ini hari kebaikan bagi kami, hari kesinambungan untuk kami mengejar dan memperjuangkan cita-cita murni
kami.”

“Sesungguhnya Ya Allah!, jadikanlah hari ini hari bagi kami mengorak langkah, berhijrah dari sudut yang baik kepada yang lebih baik, dari insan yang lemah kepada insan yang kamil dan dari tingkah laku yang kurang baik kepada yang baik dan daripada tingkah laku yang baik kepada yang lebih baik.”

“Ya Allah! Engkau jadikanlah segala tugas yang telah dan yang akan kami laksanakan sebagai suatu ibadah kepada Mu jua. Kami bersyukur ke hadratMu Ya Allah!, kerana diberi masa untuk terus
hidup, menerokai alam yang penuh dengan khazanah yang engkau ciptakan untuk kami memikir dan mengambil ikhtibar di atas KeagunganMu. Jadikanlah penghidupan kami ini sebagai suatu penghidupan yang penuh keimanan dan ketakwaan kepadaMu Ya Allah.”

“Ya Allah ! Ya Rohman! Ya Rohim!
Engkau satukanlah hati-hati kami, agar kami dapat bekerja dengan jiwa yang bersatu-padu, hormat menghormati serta percaya mempercayai, berikanlah kami kekuatan tenaga dan akal fikiran juga kesabaran dalam menghadapi segala cabaran dan dugaan, pimpinkanlah kami agar kami tahu mensyukuri nikmat yang telah Engkau kurniakan kepada kami, juga pimpinkanlah kami ke atas melakukan perbuatan-perbuatan baik dan usaha-usaha yang murni yang Engkau redai serta masukkanlah kami ke dalam lingkungan hamba-hambaMu yang solihin iaitu dengan rahmatMu jua Ya Allah!”

“Ya Allah Ya Robbul Alamin !
Perkenankanlah kami untuk menuju ke arah petunjuk Engkau dan peliharalah kami daripada perkara-perkara yang menyebabkan kebodohan dan kerosakan diri kami sendiri, selamatkanlah kami daripada sifat-sifat keburukan hawa nafsu kerana ia adalah sejahat-jahat musuh. Lindungilah kami daripada kesesatan hati , kelalaian, kepapaan , kehinaan, kemalasan, beban hutang, kemiskinan dan segala sifat- sifat yang tidak Engkau redai seperti sifat lara yang sia-sia dan membuang masa.”

“Ya Allah!, Engkau perbaikilah kami di atas urusan agama kami yang menjadi sandaran segala urusan kami, engkau perbaikilah dunia kami yang menjadi tempat penghidupan kami, perbaikilah akhirat kami di mana kami akan dikembalikan. Ya Allah!, jadikanlah kehidupan kami sebagai tambatan setiap kebaikan untuk kami.”

"Ya Allah, aku memohon kepada-Mu kebaikan hari ini iaitu tercapai objektif atau matlamat pekerjaan,mendapat kemenangan terhadap musuh, mendapat cahaya memberi petunjuk ilmu dan pekerjaaan, mendapat berkat kemurahan rezeki yang halal lagi baik, mendapat hidayah agar tetap mengikut petunjuk dan menjauhi hawa nafsu dan aku berlindung kepada-Mu dari segala kejahatan yang ada pada hari ini dan segala kejahatan yang ada selepas hari ini."

Thursday, 24 November 2011

pertanyaan kau, dan ini jawapan aku!

antara barisan ayat yang aku perolehi dan terima
sejak bermulanya minggu ini sehingga ke hari ini

tahniah !
dengan siapa ?
kenapa senyap - senyap ?
berapa hantaran ?
bila nak langsung ?
mana kenal ?

jujur..
terima kasih pada semua yang mengucapkan tahniah
terima kasih pada keluarga yang banyak membantu
terima kasih pada saudara mara yang hadir dan menolong seadanya
terima kasih pada keluarga mertua angah yang sangat membantu
terima kasih pada sahabat kesayangan yang setia
terima kasih pada rakan taulan yang turut serta
terima kasih pada Butik Sofeana atas busana merah
terima kasih pada kak Aya Azie dan anaknya Ayum atas andaman
terima kasih pada semua yang terlibat secara langsung dan tidak
terima kasih pada pengkritik
terima kasih pada pencaci
terima kasih pada yang membenci
terima kasih pada keluarga di sebelah sana
terima kasih pada bakal mertua dan bakal saudara
terima kasih!

persoalan yang kedua, dengan siapa?
jawapannya..
dengan si dia, yang menerima aku siapa seadanya
dengan si dia, yang menerima baik buruk tingkah laku aku
dengan si dia, yang memahami aku walau apa jua situasi
dengan si dia, yang sayangnya tidak berbelah bahagi terhadap aku
dengan si dia, yang menerima keluargak seperti keluarganya
dengan si dia, yang tak pernah mengkritik aku namun sering memberi pesanan berguna
dengan si dia, yang aku rasa cukup bertuah mengenalinya


persoala yang ketiga, kenapa senyap-senyap?
jawapannya..
aku bukan membuat majlis walimah mahupun walimatul urus
lagian, aku hanya melangkah ke fasa yang pertama
pertalian ini masih lagi rapuh dan kita tiada kuasa meramal masa hadapan
sekiranya aku men war-warkan ke seantero dunia, 
apa pula kata kau? barangkali aku over excited pula


persoalan yang keempat, berapa hantaran?
jawapannya.. 
mudah! dulang hantaran yang sampai tujuh kesemuanya
dan aku balas sembilan jumlahnya!
apa? bukan itu maksudkan? kau maksudkan duit hantaran?
kalau aku bertanya pada kau, berapa gaji kau sekarang?
kau rasa, kau akan jawab soalan aku?
berapa jumlah duit hantaran yang aku terima, biarlah hanya keluarga yang tahu. 
sikit atau banyak jumlahnya, aku terima dengan redha!
aku mahu menikah, bukan menjual badan.. 
kenapa perlu pertikaikan jumlah duit hantaran yang aku terima?


persoalan yang kelima, bila nak langsung?
jawapannya.. 
doakan!
semoga semua urusan di permudahkan dan perjalanan kami kearah itu di redhai
seperti yang aku kata, kita tak ada kuasa meramal masa depan
apabila kata sepakat sudah dipersetujui dan tarikh sudah diperolehi, 
jangan risau, walimatul urus aku pasti akan kau terima. 
tidak secara alam maya, mungkin di alam realiti. 
doakan!


persoalan yang keenam, mana kenal?
jawapannya.. 
kalau benar, aku adalah pemilik tulang rusuk kirinya. 
maka, kami telah berkenalan sejak di loh mahfuz lagi. 
jodoh kami telah ditentukan oleh yang Maha Esa
dimana titik perkenalan kami, bukan menjadi persoalannya
yang menjadi persoalannya ialah perjalanan kami di masa hadapan


mungkin 
aku terlalu sarkastik dalam menjawab bait-bait persoalan yang kau keutarakan
kadang kala, ada pertanyaan yang tidak memerlukan jawapan
atau barangkali, ada pertanyaan yang tidak seharusnya di persoalkan. 

sering aku bercerita di laman ini
mengenai kesusahan hati aku.. 
mengenai kesengsaraan perasaan aku.. 
usah risau, kelak aku akan berkongsi dengan kali mengenai kebahagian hati aku
cuma, berikan aku masa!
aku tidak mahu digelar, 'over - excited'

Wednesday, 23 November 2011

Please, Do Not Disturb!


Haram mengganggu tunang orang dan haram mereka yang dah bertunang mencari orang lain untuk dikahwini selagimana belum diputuskan ikatan tunangan tersebut. tahqiq / takhrij hadith dari Jab Hadith: hadith sahih -

لَا يَخْطُبُ أَحَدُكُمْ عَلَى خِطْبَةِ أَخِيهِ

Maksudnya: "Jangan salah seorang kamu bertunang ke atas tunangan saudaranya". Dikeluarkan oleh Malik dalam Muwatta, alSyafie dalam Musnadnya, Ahmad dalam Musnadnya, Bukhari dalam Sahihnya (no: 2033)

Monday, 21 November 2011

Go.. Malaysia!!

"kami tetap berdiri teguh,
demi WIRA sukan Negara,
Semangat juang tetap teguh..
go..... MALAYSIA"

awak... awak.. 
yang main bola malam ni.. 
yang pakai jersi harimau muda malam ni.. 
yang bakal berebut bola dengan team garuda malam ni.. 
main bola elok-elok ya.. 
tak moh gaduh-gaduh.. 
walaupun bola itu hanya ada satu je, 
dan bakal di tendang dan di tanduk ke sana sini
di passing kiri dan kanan, 
tapi, main elok-elok ye.. 
tak moh main ganas-ganas..
tak moh main tolak-tolak..
main jangan sampai injured ye!

awak.. awak.. 
yang jadi penonton bola malam ni. 
sempena pusingan akhir sukan SEA 2011 malam ni., 
tengok bola elok-elok ya.. 
tak molek la main baling-baling botol..
tak manis la main bakar-bakar stadium.. 
tak ohsem la main suluh-suluh laser.. 
sila jaga imej negara sikit ye!
walaupun awak penyokong pakatan, 
dan dia penyokong barisan.
tapi, MALAYSIA tetap tanah tumpahnya darahku kan!!
so tak cun kalau esok-esok keluar paper kata, 
"penyokong kita terlampau"

awak.. awak,..
yang memimpin negara tu!
malam ni kalau pasukan harima muda menang, 
esok jangan lupa bagi cuti umum ya!
apa kata kali ni, bagi cuti seminggu lak!
kompem tahun depan, i pangkah dacing masa PRU!
asyik awak je yang pancing undi, 
kali ni biarlah saya yang pancing undi lak kan.. 


Permainan Merepek : Menguji Keserasian Pasangan

adatlah tu kalau dalam hati ada taman bunga kan. Bila ada sang kumbang datang menyinggah di dalam taman hati, mesti hati akan mula berkata-kata, serasikah aku dengan dia? boleh pergi jauh tak hubungan ini? dan pelbagai lagi.. paling tak pun, masa zaman sekolah dulu, bila kita ada minat giler kat some one tu, mesti kita akan main permainan untuk tengok sejauh mana keserasian kita itu dengan si dia kan.. antara permainan merepek yang agak peymes masa zaman hingusan, semasa zaman berbaju kurung kain bewarna biru dulu, if minat kat some one tu, mesti akan segera main permainan merepek ini:

1. PERATUSAN
Ini permainan merepek cara nak tengok berapa peratusan yang korang berdua serasi. Kalau dapat peratusan yang above 80% tu mula la rasa kembang je hidung kan.. tapi kalau dapat peratusan yang bawah 40% mesti kata permainan ni tipu! haha.. Cara nak main dia? Mudah je.. Ambil sehelai kertas dan sebatang pen. Tulis nama kau dan dia

A M I N A H

A H M A D

kemudian, kumpulkan semua huruf dalam nama kalian berdua.. Berapa huruf A, Berapa huruf M, berapa huruf E dan sebagainya. Berpandukan kepada nama di atas, hasilnya adalah:

4 (A), 2 (M), 1 (I), 1 (N), 2 (H), 1 (D)

so, akan dapat jawapan dia ialah 4 2 1 1 2 1 kan... tambahkan huruf yang di depan dengan yang di belakang..   dan seterusnya. (refer warna di setiap nombor untuk kefahaman yang lebih lanjut). hasilnya seperti ini: 

4 + 1, 2 + 2, 1 + 1
=
5 4 2
=
5 + 2, 4
=
7 + 4
11

so final jawapan dia, akan dapat 11. ertinya keserasian antara Aminah dan Ahmad tadi hanyalah 11% je.. ohohoho.. sangat tak serasi kan??

2. FLAMES
kalau direct translation, FLAMES tu ertinya bara api gitu!! amekkaw.. but, setiap huruf dalam perkataan tu, memberi makna yang tersendiri. Iaitu: Friends, Love, Admire, Marriage, Enemy, Scandal. Actually, ini sambungan kepada permainan yang di atas tadi. Tapi jawapan di atas dapat 11. If nak main permainan ini, dia kena last no yang di perolehi ialah di antara 1 - 9 sahaja. So, if based on previous answer tu, 11 kan, so tambah je angka depan dengan belakang, iaitu 1 + 1, so jawapan dia ialah 2. Dengan menggunakan jawapan tersebut, susun ayat FLAMES tu. Then setiap huruf yang kedua, kena di pangkah. iaitu, seperti ini :

F L A M E S

F L A M E S


L A M E S

F L A M E S

F L A M E S

so, after setiap huruf yang ke dua telah di pangkah sampai hanya tinggal satu huruf je yang tinggal, itulah hubungan antara kalian yang paling serasi sekali. If ikutkan jawapan diatas, AMINAH dan AHMAD hanya serasi menjadi E sahaja! iaitu ENEMY! haha.. padanla tu.. peratusan keserasian dia orang pun just 11% kan!!

3. LOVE CALCULATOR
flash player love calculator ni agak peymes masa saya di zaman uitm dahulu. Lagi senang nak uji keserasian pasangan. just pergi ke website ini : http://www.lovecalculator.com/: and key in sahaja nama anda dan pasangan anda dan tekan butang calculate. pastu Dr Love tu akan kirakan peratusan keserasian anda! 

4. ZODIAC MATCHMAKING
yang ni pun slalu di buat oleh orang. Selalu yang peymes pasal zodiac pasangan ini, dalam majalah remaja. Kat dalam ruangan horoskop tu mesti ada je dia tulis pasangan anda yang serasi tu dalam zodiac mana. If kebetulan apa yang di tulis tu betul, mesti rasa bahagia je kann.. 


actually banyak lagi permainan merepek untuk menguji keserasian pasangan ni. If nak senaraikan semua, memang sampai kesudahnya takkan abes la gamaknya.. Ada yang dalam bentuk kuiz, games, Q&A, dan macam-macam lagi. Malahan, siap ada yang buat research keserasian pasangan mengikut turutan anak lahir yang keberapa la, pasangan lahir bulan berapa la, berpandukan bulan hijrah la, kalendar masihi la, kalendar georgian la, berpandukan macam-macam lagi.. dan, bila resultnya memihak kepada kita, rasa macam taksub sangat-sangat. Tapi bila hasilnya tidak seperti apa yang di harapkan, mula la rasa benda tu khurafat la.. itu la.. ini la.. pokok pangkalnya, hati itu sendiri. tepuk hati, tanya iman! setel kan?


p/s: dah lama pulak tak main permainan merepek ni.. nak ce try sat la... hahaha

Tuesday, 15 November 2011

im counting


you can count on me like 1 2 3, i'll be there
cause i know when i need you 
i can count on you like 4 3 2 u'll be there 


Zero, two, four, six, eight
Being even is just great.
One, three, five, seven, nine
Being odd is just fine.


I count the hours
I count the days.
I count the ways.
Until i met that day