Wednesday, 28 December 2011

Azam Tahun Baru

sana sini orang dah sibuk memperkatakan mengenai azam tahun baru..
tapi.. azam tahun ni sudah tercapai kah?

saya tidak pernah punya azam tahun baru..
rasanya azam untuk tahun 2011 adalah menyempurnakan azam-azam tahun yang lepas-lepas..
tapi.. rasanya tahun-tahun lepas pun saya tidak pernah punya azam..

bagi saya, tak perlu nak set kan azam tahun baru..
if u really want something, just go for it!!
aim for it.. and achieve it!!
dimana ada kemahuan, di situ ada jalan kan?

azam nak berhenti rokok? kenapa perlu tunggu tahun baru? berhenti je la skang!
azam nak pakai tudung? kenapa nak tunggu tahun baru? pakai je la skang!
azam nak kurus? perlu ke tunggu tahun depan.. esok pergi je jogging (okeyh... cakap diri sendiri! haha)..

azam saya lebih bersifat impian yang perlu dicapai..
seperti,
saya berazam untuk membeli kereta sendiri dengan duit sendiri before saya 25tahun..
Alhamdulillah.. impian itu terlaksana ketika saya berumur 23 tahun..
saya berazam untuk membeli rumah sendiri sebelum berumur 30 tahun..
Insya ALLAH.. saya sedang usahakan ke arah itu..
saya berazam untuk ada perniagaan sendiri sebelum saya berumur 40tahun..
Insya ALLAH.. juga sedang saya usahakan ke arah itu..
saya berazam nak kurus before saya kahwin..
ye lah.. ye lah... saya kuruskan badan skang!!

saya tak perlukan tahun baru untuk membuat azam baru..
if saya nak something, saya akan make sure by hook or crook, i will get it..
it is just a matter of time..
INSYA ALLAH..

Monday, 19 December 2011

semalam, hari ini dan esok

dalam hidup ini, kita hanya akan melalui 3 fasa hari sahaja.

semalam
hari ini
esok

semalam adalah sejarah
kesilapan semalam boleh diperbaiki hari ini
agar esok menjadi lebih baik

apa yang dah jadi semalam,
harus dijadikan sempadan dan pengajaran
agar hari ini lebih bermakna
dan esok semakin mengembirakan

kisah semalam kita tutup dan simpan kemas-kemas
hari ini kita rencanakan untuk esok dan esok dan esok

Wednesday, 14 December 2011

Menyintai tak semestinya memiliki

Love at First Sight



by CahayaKad

http://cahayakad.tumblr.com
http://cahayakad.fotopages.com
http://www.facebook.com/pages/cahayakad



hanya mampu melihat dan berangan sahaja laa~..
sangat 'out of budget' sesuai dengan kemewahannya..
owh.. jatuh cinta pandang pertama..
tapi menyintai tak semestinya memilikan kan.. 
alangkah indah kalau ada yang nak sponsor..
lebih RM2k for just a card?? yang lepas orang baca and will be throw away??
my ohhh my~

duduk diam-diam

kadang-kadang
aku diam sebab aku bimbang tersalah cakap

selalunya
aku diam sebab aku tak tahu nak cakap apa

kadang-kadang
aku diam sebab aku takut bicara aku menyentapkan

selalunya
aku diam sebab aku tak ada mood nak cakap

kadang-kadang
celoteh aku merimaskan
perkataan aku menyakitkan
nada aku menjengkelkan
ayat aku menikam kalbu
teras perkataan aku membosankan
isu yang di bicarakan memualkan
gurauan aku kasar
intonasi aku tinggi
dan bermacam lagi

aku diam sebab kadang-kadang aku sedang khusyuk membaca
aku diam sebab kadang-kadang aku penat berbicara
aku diam sebab kadang-kadang aku asyik cakap benda yang sama
aku diam sebab kadang-kadang kau bosan mendengarnya

tapi.. aku tak tahu
dengan diam dari berkata-kata buatkan kita seperti orang asing yang tak pernah kenal
dengan diam membuatkan kita berasa pelik untuk begurau senda kembali
dengan diam banyak perkara mengenai kita tidak diketahui

kadang-kadang aku rasa diam itu lebih baik
tapi rupanya dengan diam juga perkara tidak menjadi baik

Tuesday, 13 December 2011

Gelak Saya Serupa Mak Lampir

ikan kekek mak iloi iloi
ikan gelama mak ilai ilai
dapat isteri cantiknya amboii
tapi ketawa mengilai ngilai
hiiiiii hiiiiiii hiiiiiiiiiiiiii

saya memang suka gelak... 
gelak saya serupa mak lampir.. 
gelak saya memang mengilai-ngilai...
gelak saya memang 'tak bleyh blahh'

bos cakap dia tak pernah nampak saya marah-marah.. katanya saya gelakk je... beliau marah saya pon, saya masih boleh gelak... saya apply EL sebab abang ipar masuk ICU pon saya masih boleh gelak lagi.. beliau kata lagi, dia admire dengan sifat saya yang sentiasa gelak je.. so saya tak pernah stress... itu kata beliau.. beliau tak tahu sebenarnya saya ni panas baran dan emo!

kawan baik saya kata, kadang-kadang saya serupa menarik perhatian umum bila gelak kuat-kuat.. err... saya tak bermaksud pon.. mungkin spontan.. mungkin saya tak sedar.. akan tetapi memang habbit saya gelak kuat-kuat serupa mak lampir.. 

kawan saya lagi sorang kata, gelak saya memang serupa kuntilanak.. tapi kadang-kadang dia rindu nak dengar saya gelak.. kadang-kadang bila dia stress, dia akan sms saya suruh saya call balik.. bila saya dah call dia hanya akan kata, "weyh.. gelak sket weyh.. rindu dowh nak dengar ko gelak".. hahahaha.. dan saya tergelak dengan statement dia.. tp dia cakap dia akan hilang sedikit stress bila dengar saya gelak cenghitu.. 

en tunang dulu masa sebelum ada apa-apa dengan saya, dia kata gelak saya comel.. wahaha.. agak lawak di situ.. entah tang mana yang comel nye ntah.. sungguh saya tak paham.. tapi sungguh, saya tak pernah nye nak cover2 cun depan dia eyh.. saya tak pernah control gelak.. saya selalu gelak lepas je.. 

bakal mak mertua saya kata, lepas dah tunang ni kena banyak sabar.. kalau gaduh-gaduh jangan sampai melarat.. jangan argue-argue.. kalau en tunang marah-marah, diamkan je dulu.. dah reda marahnya baru cakap elok-elok.. dan bakal mak mertua pesan, lepas ni jangan gelak kuat-kuat lagi.. dennnng~ tapi, sungguh, saya memang tak leh control gelak saya.. 

siapa yang kenal saya.. pasti tahu betapa hebatnya hilaian gelak tawa saya.. ada yang mengeleng kepala.. ada yang menjeling marah.. ada yang mencebik geram.. ada yang rasa cam nak bagi penampar.. tapi, saya tetap saya.. gelak dan saya memang tak bleyh nak dipisahkan.. (oh ye!! tu time saya mood ok la.. kalau saya bad mood, jangan kan gelak, senyum pon tidak!!)

GELAK PENAWAR DUKA.. dan banyak gelak juga mematikan jiwa! 

Friday, 9 December 2011

Mulut Manusia Bukan Seperti Mulut Tempayan yang Boleh Ditutup!

ada orang menyampaikan
menurut satu perbualan

"aida dah tunang? dengan siapa? handsome tak tunang dia? kerja apa? "

dan pelbagai lagi soalan..

dan buat yang pernah melihat, en tunang saya yang saya sembunyikan
tahniah sebab anda bertuah!
buat yang masih tertanya-tanya, siapa dia..
teruskan mencari!

bukan nak sembunyikan..
tapi kami berdua bukan artis!
harap mengerti..

tapi kadang kala..
terdengar juga sok sek sok sek mulut yang berkata
"tunang aida tu tak handsome dowh!!.. handsome lagi aku!!"

meh sini jumpa aku.. aku nak cakap something!

"biarlah dia tak handsome pun.. kau ingat kau handsome sangat ke? even dia tak handsome tapi dia membahagiakan aku.. dia cukup sempurna untuk menutup segala kekurangan aku!!..aku tak perlu yang segak rupawan tapi cukup sifatnya dan peribadinya yang membuatkan aku tertawan! "

cukuplah berkata-kata mengenai kehidupan aku
jangan halang perjalanan hidup aku seperti mana aku tidak pernah meghalang laluan hidup kau


p/s : dah lama aku tak men 'laser' orang dengan ayat berbisa dari lidah aku.. jangan cabar aku sebab kau takkan pernah tahan dengan ayat menikam jiwa aku!

Monday, 5 December 2011

kau yang terlambat atau aku yang terlalu cepat?

cukuplah!
sudah aku serahkan hati aku pada insan lain
insan lain yang lebih menghargai aku
insan lain yang lebih menerima aku seadanya
insan lain yang kurasakan tidak keterlaluan untuk aku katakan
insan yang lebih baik daripada kau

bukanlah dulu itu yang kau doakan
saat peristiwa itu terjadi, itu yang kau titipkan
agar aku bertemu dengan insan yang lebih baik daripada
agar aku bahagia dengan insan yang boleh membahagiakan aku
tapi, kenapa sekarang kau datang?
datang untuk mengutip kembali kenangan lalu
datang untuk mengambil kembali sisa-sisa yang tinggal

cukuplah!
tiada apa lagi yang tinggal,
kalau ada pun, hanya sebuah luka yang dalam
tapi, jangan risau! luka itu telah aku rawat dengan sempurna
jangan risau! aku tahu menjaga hati aku sendiri

cukuplah!
pergilah!
tiada apa lagi yang menarik terhadap diri aku
yang perlu kau ambil pusing lagi!
sudah tiada!
lagian,
aku kini sudah separuhnya menjadi hak milik orang.

sama ada kau yang terlambat
atau aku yang terlalu cepat
itu bukan persoalannya
tapi jawapannya, CUKUPLAH!!

Wednesday, 30 November 2011

Doa Memulakan Hari

"Ya Allah ! Ya Tuhan kami,
Pada hari ini, kami menadah tangan memohon restu perkenan daripadaMu, jadikanlah hari ini hari kebaikan bagi kami, hari kesinambungan untuk kami mengejar dan memperjuangkan cita-cita murni
kami.”

“Sesungguhnya Ya Allah!, jadikanlah hari ini hari bagi kami mengorak langkah, berhijrah dari sudut yang baik kepada yang lebih baik, dari insan yang lemah kepada insan yang kamil dan dari tingkah laku yang kurang baik kepada yang baik dan daripada tingkah laku yang baik kepada yang lebih baik.”

“Ya Allah! Engkau jadikanlah segala tugas yang telah dan yang akan kami laksanakan sebagai suatu ibadah kepada Mu jua. Kami bersyukur ke hadratMu Ya Allah!, kerana diberi masa untuk terus
hidup, menerokai alam yang penuh dengan khazanah yang engkau ciptakan untuk kami memikir dan mengambil ikhtibar di atas KeagunganMu. Jadikanlah penghidupan kami ini sebagai suatu penghidupan yang penuh keimanan dan ketakwaan kepadaMu Ya Allah.”

“Ya Allah ! Ya Rohman! Ya Rohim!
Engkau satukanlah hati-hati kami, agar kami dapat bekerja dengan jiwa yang bersatu-padu, hormat menghormati serta percaya mempercayai, berikanlah kami kekuatan tenaga dan akal fikiran juga kesabaran dalam menghadapi segala cabaran dan dugaan, pimpinkanlah kami agar kami tahu mensyukuri nikmat yang telah Engkau kurniakan kepada kami, juga pimpinkanlah kami ke atas melakukan perbuatan-perbuatan baik dan usaha-usaha yang murni yang Engkau redai serta masukkanlah kami ke dalam lingkungan hamba-hambaMu yang solihin iaitu dengan rahmatMu jua Ya Allah!”

“Ya Allah Ya Robbul Alamin !
Perkenankanlah kami untuk menuju ke arah petunjuk Engkau dan peliharalah kami daripada perkara-perkara yang menyebabkan kebodohan dan kerosakan diri kami sendiri, selamatkanlah kami daripada sifat-sifat keburukan hawa nafsu kerana ia adalah sejahat-jahat musuh. Lindungilah kami daripada kesesatan hati , kelalaian, kepapaan , kehinaan, kemalasan, beban hutang, kemiskinan dan segala sifat- sifat yang tidak Engkau redai seperti sifat lara yang sia-sia dan membuang masa.”

“Ya Allah!, Engkau perbaikilah kami di atas urusan agama kami yang menjadi sandaran segala urusan kami, engkau perbaikilah dunia kami yang menjadi tempat penghidupan kami, perbaikilah akhirat kami di mana kami akan dikembalikan. Ya Allah!, jadikanlah kehidupan kami sebagai tambatan setiap kebaikan untuk kami.”

"Ya Allah, aku memohon kepada-Mu kebaikan hari ini iaitu tercapai objektif atau matlamat pekerjaan,mendapat kemenangan terhadap musuh, mendapat cahaya memberi petunjuk ilmu dan pekerjaaan, mendapat berkat kemurahan rezeki yang halal lagi baik, mendapat hidayah agar tetap mengikut petunjuk dan menjauhi hawa nafsu dan aku berlindung kepada-Mu dari segala kejahatan yang ada pada hari ini dan segala kejahatan yang ada selepas hari ini."

Thursday, 24 November 2011

pertanyaan kau, dan ini jawapan aku!

antara barisan ayat yang aku perolehi dan terima
sejak bermulanya minggu ini sehingga ke hari ini

tahniah !
dengan siapa ?
kenapa senyap - senyap ?
berapa hantaran ?
bila nak langsung ?
mana kenal ?

jujur..
terima kasih pada semua yang mengucapkan tahniah
terima kasih pada keluarga yang banyak membantu
terima kasih pada saudara mara yang hadir dan menolong seadanya
terima kasih pada keluarga mertua angah yang sangat membantu
terima kasih pada sahabat kesayangan yang setia
terima kasih pada rakan taulan yang turut serta
terima kasih pada Butik Sofeana atas busana merah
terima kasih pada kak Aya Azie dan anaknya Ayum atas andaman
terima kasih pada semua yang terlibat secara langsung dan tidak
terima kasih pada pengkritik
terima kasih pada pencaci
terima kasih pada yang membenci
terima kasih pada keluarga di sebelah sana
terima kasih pada bakal mertua dan bakal saudara
terima kasih!

persoalan yang kedua, dengan siapa?
jawapannya..
dengan si dia, yang menerima aku siapa seadanya
dengan si dia, yang menerima baik buruk tingkah laku aku
dengan si dia, yang memahami aku walau apa jua situasi
dengan si dia, yang sayangnya tidak berbelah bahagi terhadap aku
dengan si dia, yang menerima keluargak seperti keluarganya
dengan si dia, yang tak pernah mengkritik aku namun sering memberi pesanan berguna
dengan si dia, yang aku rasa cukup bertuah mengenalinya


persoala yang ketiga, kenapa senyap-senyap?
jawapannya..
aku bukan membuat majlis walimah mahupun walimatul urus
lagian, aku hanya melangkah ke fasa yang pertama
pertalian ini masih lagi rapuh dan kita tiada kuasa meramal masa hadapan
sekiranya aku men war-warkan ke seantero dunia, 
apa pula kata kau? barangkali aku over excited pula


persoalan yang keempat, berapa hantaran?
jawapannya.. 
mudah! dulang hantaran yang sampai tujuh kesemuanya
dan aku balas sembilan jumlahnya!
apa? bukan itu maksudkan? kau maksudkan duit hantaran?
kalau aku bertanya pada kau, berapa gaji kau sekarang?
kau rasa, kau akan jawab soalan aku?
berapa jumlah duit hantaran yang aku terima, biarlah hanya keluarga yang tahu. 
sikit atau banyak jumlahnya, aku terima dengan redha!
aku mahu menikah, bukan menjual badan.. 
kenapa perlu pertikaikan jumlah duit hantaran yang aku terima?


persoalan yang kelima, bila nak langsung?
jawapannya.. 
doakan!
semoga semua urusan di permudahkan dan perjalanan kami kearah itu di redhai
seperti yang aku kata, kita tak ada kuasa meramal masa depan
apabila kata sepakat sudah dipersetujui dan tarikh sudah diperolehi, 
jangan risau, walimatul urus aku pasti akan kau terima. 
tidak secara alam maya, mungkin di alam realiti. 
doakan!


persoalan yang keenam, mana kenal?
jawapannya.. 
kalau benar, aku adalah pemilik tulang rusuk kirinya. 
maka, kami telah berkenalan sejak di loh mahfuz lagi. 
jodoh kami telah ditentukan oleh yang Maha Esa
dimana titik perkenalan kami, bukan menjadi persoalannya
yang menjadi persoalannya ialah perjalanan kami di masa hadapan


mungkin 
aku terlalu sarkastik dalam menjawab bait-bait persoalan yang kau keutarakan
kadang kala, ada pertanyaan yang tidak memerlukan jawapan
atau barangkali, ada pertanyaan yang tidak seharusnya di persoalkan. 

sering aku bercerita di laman ini
mengenai kesusahan hati aku.. 
mengenai kesengsaraan perasaan aku.. 
usah risau, kelak aku akan berkongsi dengan kali mengenai kebahagian hati aku
cuma, berikan aku masa!
aku tidak mahu digelar, 'over - excited'

Wednesday, 23 November 2011

Please, Do Not Disturb!


Haram mengganggu tunang orang dan haram mereka yang dah bertunang mencari orang lain untuk dikahwini selagimana belum diputuskan ikatan tunangan tersebut. tahqiq / takhrij hadith dari Jab Hadith: hadith sahih -

لَا يَخْطُبُ أَحَدُكُمْ عَلَى خِطْبَةِ أَخِيهِ

Maksudnya: "Jangan salah seorang kamu bertunang ke atas tunangan saudaranya". Dikeluarkan oleh Malik dalam Muwatta, alSyafie dalam Musnadnya, Ahmad dalam Musnadnya, Bukhari dalam Sahihnya (no: 2033)

Monday, 21 November 2011

Go.. Malaysia!!

"kami tetap berdiri teguh,
demi WIRA sukan Negara,
Semangat juang tetap teguh..
go..... MALAYSIA"

awak... awak.. 
yang main bola malam ni.. 
yang pakai jersi harimau muda malam ni.. 
yang bakal berebut bola dengan team garuda malam ni.. 
main bola elok-elok ya.. 
tak moh gaduh-gaduh.. 
walaupun bola itu hanya ada satu je, 
dan bakal di tendang dan di tanduk ke sana sini
di passing kiri dan kanan, 
tapi, main elok-elok ye.. 
tak moh main ganas-ganas..
tak moh main tolak-tolak..
main jangan sampai injured ye!

awak.. awak.. 
yang jadi penonton bola malam ni. 
sempena pusingan akhir sukan SEA 2011 malam ni., 
tengok bola elok-elok ya.. 
tak molek la main baling-baling botol..
tak manis la main bakar-bakar stadium.. 
tak ohsem la main suluh-suluh laser.. 
sila jaga imej negara sikit ye!
walaupun awak penyokong pakatan, 
dan dia penyokong barisan.
tapi, MALAYSIA tetap tanah tumpahnya darahku kan!!
so tak cun kalau esok-esok keluar paper kata, 
"penyokong kita terlampau"

awak.. awak,..
yang memimpin negara tu!
malam ni kalau pasukan harima muda menang, 
esok jangan lupa bagi cuti umum ya!
apa kata kali ni, bagi cuti seminggu lak!
kompem tahun depan, i pangkah dacing masa PRU!
asyik awak je yang pancing undi, 
kali ni biarlah saya yang pancing undi lak kan.. 


Permainan Merepek : Menguji Keserasian Pasangan

adatlah tu kalau dalam hati ada taman bunga kan. Bila ada sang kumbang datang menyinggah di dalam taman hati, mesti hati akan mula berkata-kata, serasikah aku dengan dia? boleh pergi jauh tak hubungan ini? dan pelbagai lagi.. paling tak pun, masa zaman sekolah dulu, bila kita ada minat giler kat some one tu, mesti kita akan main permainan untuk tengok sejauh mana keserasian kita itu dengan si dia kan.. antara permainan merepek yang agak peymes masa zaman hingusan, semasa zaman berbaju kurung kain bewarna biru dulu, if minat kat some one tu, mesti akan segera main permainan merepek ini:

1. PERATUSAN
Ini permainan merepek cara nak tengok berapa peratusan yang korang berdua serasi. Kalau dapat peratusan yang above 80% tu mula la rasa kembang je hidung kan.. tapi kalau dapat peratusan yang bawah 40% mesti kata permainan ni tipu! haha.. Cara nak main dia? Mudah je.. Ambil sehelai kertas dan sebatang pen. Tulis nama kau dan dia

A M I N A H

A H M A D

kemudian, kumpulkan semua huruf dalam nama kalian berdua.. Berapa huruf A, Berapa huruf M, berapa huruf E dan sebagainya. Berpandukan kepada nama di atas, hasilnya adalah:

4 (A), 2 (M), 1 (I), 1 (N), 2 (H), 1 (D)

so, akan dapat jawapan dia ialah 4 2 1 1 2 1 kan... tambahkan huruf yang di depan dengan yang di belakang..   dan seterusnya. (refer warna di setiap nombor untuk kefahaman yang lebih lanjut). hasilnya seperti ini: 

4 + 1, 2 + 2, 1 + 1
=
5 4 2
=
5 + 2, 4
=
7 + 4
11

so final jawapan dia, akan dapat 11. ertinya keserasian antara Aminah dan Ahmad tadi hanyalah 11% je.. ohohoho.. sangat tak serasi kan??

2. FLAMES
kalau direct translation, FLAMES tu ertinya bara api gitu!! amekkaw.. but, setiap huruf dalam perkataan tu, memberi makna yang tersendiri. Iaitu: Friends, Love, Admire, Marriage, Enemy, Scandal. Actually, ini sambungan kepada permainan yang di atas tadi. Tapi jawapan di atas dapat 11. If nak main permainan ini, dia kena last no yang di perolehi ialah di antara 1 - 9 sahaja. So, if based on previous answer tu, 11 kan, so tambah je angka depan dengan belakang, iaitu 1 + 1, so jawapan dia ialah 2. Dengan menggunakan jawapan tersebut, susun ayat FLAMES tu. Then setiap huruf yang kedua, kena di pangkah. iaitu, seperti ini :

F L A M E S

F L A M E S


L A M E S

F L A M E S

F L A M E S

so, after setiap huruf yang ke dua telah di pangkah sampai hanya tinggal satu huruf je yang tinggal, itulah hubungan antara kalian yang paling serasi sekali. If ikutkan jawapan diatas, AMINAH dan AHMAD hanya serasi menjadi E sahaja! iaitu ENEMY! haha.. padanla tu.. peratusan keserasian dia orang pun just 11% kan!!

3. LOVE CALCULATOR
flash player love calculator ni agak peymes masa saya di zaman uitm dahulu. Lagi senang nak uji keserasian pasangan. just pergi ke website ini : http://www.lovecalculator.com/: and key in sahaja nama anda dan pasangan anda dan tekan butang calculate. pastu Dr Love tu akan kirakan peratusan keserasian anda! 

4. ZODIAC MATCHMAKING
yang ni pun slalu di buat oleh orang. Selalu yang peymes pasal zodiac pasangan ini, dalam majalah remaja. Kat dalam ruangan horoskop tu mesti ada je dia tulis pasangan anda yang serasi tu dalam zodiac mana. If kebetulan apa yang di tulis tu betul, mesti rasa bahagia je kann.. 


actually banyak lagi permainan merepek untuk menguji keserasian pasangan ni. If nak senaraikan semua, memang sampai kesudahnya takkan abes la gamaknya.. Ada yang dalam bentuk kuiz, games, Q&A, dan macam-macam lagi. Malahan, siap ada yang buat research keserasian pasangan mengikut turutan anak lahir yang keberapa la, pasangan lahir bulan berapa la, berpandukan bulan hijrah la, kalendar masihi la, kalendar georgian la, berpandukan macam-macam lagi.. dan, bila resultnya memihak kepada kita, rasa macam taksub sangat-sangat. Tapi bila hasilnya tidak seperti apa yang di harapkan, mula la rasa benda tu khurafat la.. itu la.. ini la.. pokok pangkalnya, hati itu sendiri. tepuk hati, tanya iman! setel kan?


p/s: dah lama pulak tak main permainan merepek ni.. nak ce try sat la... hahaha

Tuesday, 15 November 2011

im counting


you can count on me like 1 2 3, i'll be there
cause i know when i need you 
i can count on you like 4 3 2 u'll be there 


Zero, two, four, six, eight
Being even is just great.
One, three, five, seven, nine
Being odd is just fine.


I count the hours
I count the days.
I count the ways.
Until i met that day


Friday, 28 October 2011

Permainan Merepek : Tilik-Tilik Anak

siapa pernah main tilik-tilik anak? Sila angkat keyboard anda sekarang! haha.. tipulah tu kalau tak pernah kan.. heee.. seronok je kan main benda alah ni. Ko tengok anak aku ada berapa.. anak kau ada berapa dan sebagainya.. Lepas tu kalau kawan kau tu tak de anak, kau pakat gelak ramai-ramai sebab kononnya tak subur.. Dan kalau kawan kau tu banyak anak nya, kau kagum gilaa macam dia terlebih subur.. hahaha.. memang permainan anak-anak sungguh!

Ada macam-macam permainan sebenarnya zaman aku study dulu. Baik zaman sekolah rendah, sekolah menengah dan juga zaman di universiti. Antaranya ialah:

Tilik bilangan anak melalui pergelangan tangan.

Tangan kanan kau gengam tanggan kiri kau sampai pucat (ertinya sampai perjalanan darah terhenti).. pastu tengok kat pergelangan tangan tu brape banyak bintik-bintik yang tumbuh.. tu la bilangan anak kau.. haaa... nampak tak? Den banyak kali main benda alah ni, tapi tak nampak pon ada bintik-bintik tu kat tangan.. tak subur la gamaknya tu (T____T)...

Tilik bilangan dan jantinan anak menggunakan rantai dan cincin emas tulen

haa... yang ni den suka benoo main.. caranya sangat mudah.. asalkan ada rantai / gelang tangan beserta dengan cincin EMAS KUNING.. bukan emas putih tau.. tak menjadi.. kalau silver lagi laa tak menjadi kan.. So, dah ada dua menda alah ni, masukkan cincin belah rotan tu ke dalam rantai (buatkan cincin tu jadi macam loket).. oh ye.. lupa nak habaq, kena pakai cincin belah rotan je. tapi kalau guna rantai/gelang tangan je pon boleh.. still membuahkan hasil jua.. Ok then, letakkan rantai tadi atas telapak tangan kiri.. (kenapa kiri? idokk le teman tahu kenapa... )

then dengan aksi seperti mencelup kan kain di dalam baldi, (means letakkan rantai tadi atas telapak kiri sambil di celup-celup ke atas telapak tangan tu) dan kemudian tarik rantai tadi ke atas sikit dari telapak tangan dan biarkan dia berpusing-pusing di atas telapak tangan tu..

IF, rantai tersebut bergerak membentuk bulatan , means anak tu jantinanya perempuan.. and IF rantai tersebut bergerak membentuk memanjang atau kedepan dan kebelakang, means anak itu jantinanya lelaki.. nak senang ingat, bergerak bulatan atau O represents Ovum and bergerak memanjang represents Sperma. mudah ingat kan???

Bila rantai tersebut dah bergerak, celup lagi ke atas telapak tangan dan angkat kembali dan tengok dia bergerak kali kedua (which means untuk anak kedua pulak).. dan teruskan aksi mencelup rantai di atas telapak tangan sehingga rantai tersebut tidak bergerak lagi.. IF rantai tadi dah berhenti bergerak, means tak de anak dah la.. 

Terpulang kat kau orang nak percaya ke tak.. Tapi hasil kajian aku ke atas mak dan kakak aku yang dah beranak, hasilnya 100% tepat.. tapi nak percaya takut tahyul la plak kan.. so just anggap benda ni for fun sahaja!.. 

Untuk yang belum kahwen cam aku ni, saje-saje nak tengok brape ramai anak aku dapat (kelak) dan jantinanya apa.. senang nak berangan nama anak dari sekarang!! hahaha.. 


p/s: hasil kajian terhadap diri sendiri.. anak saya BUNGA.. which means selang seli pompuan laki pompuan laki pompuan laki.. so ada 6 orang totalnya.. nak senaraikan 3 nama perempuan dan 3 nama lelaki dari sekarang.. hahaha

Tuesday, 25 October 2011

Cara Mengubati Hati Luka

Omputeh habaq, the best way to heal you broken heart!

Setiap orang ada cara yang tersendiri untuk mengubati hati yang terluka. Semua pun depends on diri sendiri jugak. Terpulang kepada tahap mana penerimaan hati itu. Saya bukanlah pakar dalam mengendalikan hal yang berkaitan dengan hati dan perasaan. Namun saya pernah melalui fasa itu. Dimana sekeping hati itu pecah berderai.. Dicantum, namun ianya kembali berderai.. Sungguh, saat itu, hanya kita yang berada di situasi itu yang tahu bagaimana rasa itu.

Tapi, mengapa kita perlu merenung pada pintu yang tertutup itu untuk satu jangka masa yang lama? Cuba intai di jendela sana, luas terbuka menampakkan wajah alam yang cantik terbentang.. Tapi, seseorang itu hanya boleh menasihati, memberi pandangan, memberikan anda semangat dan kekuatan untuk meneruskan kehidupan atau ayat singkat, untuk MOVE ON!.. Walhal, semuanya masih berbalik kepada empunya diri untuk bergerak kehadapan atau berhenti sejenak merenung masa silam..

Untuk mengubati hati yang pernah berderai..

1. Menangis dan menangis 
Air mata adalah teman akrab seoarang wanita. Namun, bagi lelaki yang pernah mengalir air mata, ia bukanlah lambang lelaki itu tidak gagah.. namun seorang lelaki yang mampu mengalirkan air mata saat hati nya pecah berderai, melambangkan betapa kuatnya seorang lelaki itu untuk bersifat redha! Saat hati anda pecah berderai, menangislah.. sepuas-puas hati.. meratap hiba lah.. sehingga anda merasakan tiada lagai air mata yang boleh dititiskan untuk meratapi hati anda yang pecah berderai itu. Menangislah sehingga anda merasakan yang air mata anda terlalu beharga untuk meratapi semua ini. Menangislah dan lepaskan segalanya. Seseorang pernah memberi tahu saya,

"Tears contains 10% of water, but 90% of emotions/feelings"

Menangislah.. dan percayalah.. saat air mata anda yang terakhir itu menetes di pipi, anda akan rasa lega yang teramat sangat! Namun, usahlah meratapi sehingga anda menjadi seperti Kassim Selamat.. Usah!

2. Senaraikan Semuanya
Seringkali kita dihadapkan dengan perumpamaan, cinta itu buta! Apabila kita terlalu menyayangi seseorang itu, kita akan butakan mata kita. Segalanya baik belaka.. Semuanya indah.. Kekurangan dia, kita terima seadanya.. Kadangkala kita alpa, sehingga merasakan kita tidak berpijak di bumi yang nyata. Saat tibanya hati anda pecah berderai, baru kita nampak wajah sebenar dia.. Baru kita sedar yang selama ini, rasa itu tidak seindah mana..

Nah.. senaraikan semuanya.. senaraikan semua kekurangan dia.. senaraikan semua keburukan dia.. Tapi cukup, senarai itu kamu simpan seorang sahaja, untuk tatapan kamu seorang. Dengan harapan yang kamu akan berjaya menghakis bayangan dia depan mata! Senaraikan segala aktiviti yang tak boleh kamu lakukan ketika bersama dia.. Senaraikan setiap ejekan yang pernah dia lemparkan sewaktu kau bersama.. Yang mana kata-kata dia sebenarnya membuatkan kau memendam rasa tapi tidak kau pamerkan pada dia.. Senaraikan semua sehingga membuatkan kamu rasa, yang si dia tidak layak untuk berdampingan dengan kamu.. Senaraikan semuanya sehingga membuatkan kamu rasa yang kamu layak mendapat some one yang lebih better.

Tapi ingat, cukup senarai itu kamu simpan untuk kamu seorang.. tidak perlu di pampangkan ke merata sehingga membuatkan anda di cemuh.. Senarai itu hanya untuk membantu kamu move on sahaja.

3. Buatlah Sesuatu!
untuk membantu anda melupakan kesakitan itu dan untuk cuba memesongkan pemikiran anda daripada berfikir mengenai kesakitan itu, lakukan sesuatu yang boleh mengundang tawa di hati kamu.. beriadah! satu aktiviti yang sihat yang sangat berkesan untuk di praktiskan!

Cuba untuk membusykan diri anda dengan pelbagai aktiviti sehingga anda tidak sedar masa begitu pantas berlalu..

Satu aktiviti yang sangat berkesan di saat ini, basuh tandas! benar! Bayangkan dinding dan lantai tandas yang anda garas itu adalah umpama hati anda sekarang.. Anda basuh dan berus berkali-kali agar ianya bersih daripada sebarang kesakitan itu. Anda berus berkali-kali agar hati anda kebal dengan kesakitan itu supaya esok lusa, kesakitan itu sudah terasa biasa!

4. Coretkan dan Luahkan
Kadang-kadang tak semua orang betah mendegar rintihan hati kita. Kadangkala orang seakan muak mendengar kisah kita. Walau orang berkata,"Sabarlah.. Aku memahami apa yang kau lalui saat ini".. percayalah, mereka yang berkata begitu tidak 100% memahami apa yang anda lalui.. Tak percaya?

Cari seseorang yang berkata begitu dengan anda.. Anda jumpa dia hari-hari.. Meratap dan merintih mengenai kesakitan yang anda alami.. Sehari, Dua Hari, Tiga Hari.. mesti dia setia di sisi anda.. Mendengar setiap patah bicara anda.. Setiap butir perkataan yang terzahir di bibir anda, rintihan hati anda.. Namun, si dia tidak akan betah melayani kesakitan yang anda alami itu, tidak akan betah mendengar cerita dan kisah yang berulang-ulang dari ada.. TIDAK BETAH!. dan yang paling tragisnya, apabila si dia bercerita dengan teman lain, betapa 'pathetic' yang anda melalui fasa ini.

"10% of people are really sorry for all the problems that u having right know, but 90% of them are glad that you have them"
Dan, cara yang terbaik sekali.. untuk tidak membebankan orang.. luahkan dan coretkan di helaian kertas. Luahkan apa yang terbuku di dalam sanubari itu.. Luahkan semuanya tanpa ada satu pun yang tertinggal.. Luahkan dan coretkan di atas kertas, dan kau bakar kertas itu! dengan harapan, kesakitan itu juga akan terbakar sama menjadi debu-debu hitam sahaja!

Boleh sahaja kau luahkan di laman maya. Blogging boleh menjadi salah satu medium! Persetankan siapa yang membaca blog kau dan berkata kau tiada isu lain yang ingin diceritakan.. Itu laman kau, hak kau untuk menulis apa sahaja. Apa yang terbuku di sanubari!

5. Bersosial
Bukan menyuruh untuk kau ke clubbing dan berjimba sakan sehingga lupa peraturan ALLAH.. tidak! bersosial maksud aku adalah bercampur dengan orang. Berkenalan dan membuat ramai teman baru. Berkongsi pendapat dan pandangan mengenai sesuatu yang umum. Elakkan bercerita mengenai kesakitan yang baru sahaja kau alami. Di atas dunia ini, banyak isu yang boleh dibicarakan! Hal Ehwal semasa, Masalah dunia, gosip dunia artis atau apa sahaja!

"Seringkali kita mengejar sesuatu yang belum pasti kepunyaan kita. Mengapa tidak sesekali kita menoleh kebelakang, barangkali ada seseorang juga yang sedang mengejar kita"


Konklusinya,

Seperti yang telah dinyatakan di permulaan perengan pertama. Ianya terpulang kepada individu itu sendiri bagaimana untuk merawat kesakitan yang kau alami. Walau seribu orang berpesan dan membantu kau untuk bangkit semula setelah terjatuh, kalau kau tidak mahu bangun.. tetap kau akan masih duduk terperosok di situ tanpa apa-apa perubahan! oh ya! mungkin berubah menjadi semakin teruk kerana terlalu kerap kali merenung pada sejarah, yang mana seharusnya kau rencanakan masa hadapan kau!.

terus terang aku katakan, aku pernah lalui fasa itu. bukan sekali! tapi dua kali berturut dalam jangka masa kurang 3 bulan! dan aku mengambil masa lebih kurang setengah tahun untuk aku redha dan menerima setiap apa yang berlaku.. dalam tempoh setengah bulan sebelumnya, aku sering merintih, termenung, dan mengenang semua yang berlaku. Cuba untuk menyelamatkan hati agar tidak jatuh berderai walau aku tahu hatiku sudah nyawa-nyawa ikan! Untuk tempoh setengah tahun, aku merenung pada pintu yang tertutup rapat tanpa aku sedar rupanya ada biasan cahaya yang cuba menerobos masuk melalui jendela.

syukur alhamdulillah.. aku sudah melepasi fasa itu. aku tidak lagi merenung sejarah semalam, kerana aku punya masa depan yang perlu aku rencanakan.


p/s: terima kasih yang tidak terhingga untuk semua yang membantu saya bangkit, saat saya jatuh tergolek!

Friday, 21 October 2011

Yang Awak Masuki Itu, Adalah Hati Saya

Awak, ingat lagi kata kunci kita berdua?
Kata kunci hati kita berdua.
Awak ingat lagi?

Masa kita mula-mula kenal, awak cuma nampak permukaan jiwa saya.
Masa mula-mula kita kawan, awak cuma nampak luaran hati saya.
Tapi awak terima dan awak mula tamak.

Awak berdiri di luar hati saya.
Awak ketuk perlahan-lahan.
Awak datang setiap masa, setiap hari.
Awak tanya, bila agaknya awak dapat masuk ke pintunya.

Awak datang setiap hari sehingga saya kehilangan diri.
Awak marah saya - awak kata saya menyelinap masuk ke dalam hati awak tanpa perlu usaha.
Saya termangu - saya dalam hati awak, jiwa awak?
Awak merayu - berikan awak kunci, kata laluan atau apa sahaja agar awak bisa masuk ke dalam.

Saya berikan awak kata laluan.
Awak buka dengan perlahan.
Awak mula berikan sepenuh tumpuan dengan tinggal di situ.
Awak baca setiap helaian manuskrip dalam hati saya.
Lembaran demi lembaran awak baca.

Awak, bila tiba halaman yang sukar untuk difahami, mengapa awak berdiam diri?
Mengapa awak tidak mahu lebih mengerti?
Mengapa awak tidak mahu bertanya kepada saya, tuan punya diri?

Awak, hati yang awak masuki adalah hati saya.
Kamus yang awak perlukan adalah saya.
Awak, adakah awak masih mahu membaca lagi?
Atau mahu berpaling pergi?



diplagiat di Dunia.Sebelah.Zara

Friday, 14 October 2011

Siapa Sahabat Anda?

sahabat, teman, kawan, rakan, ukhti, etc..
membawa maksud yang sama. 
tapi siapa yang sebetulnya faham apa itu erti persahabatan?

old-saying, "kawan biar seribu, musuh jangan ada satu".. 
benar, siapa yang mahu ada musuh? 
tiada!! 
kalau boleh semua orang nak diri mereka di senangi, di sukai, di sayangi dsb
tapi, sebenarnya.. dalam kita tak sedar
kawan kita itulah sebenarnya musuh kita
istilah kawan-makan-kawan, bukanlah bermaksud kawan kita tu kanibal orangnya sehingga makan daging manusia!
istilah talam-dua-muka, lebih menjurus kepada sifat rakan kita itu. yang pandai bermuka-muka
dengan kita, semua dia puji
belakang kita? habis semua di kutuk, keji dan aib kita pun disingkapnya!
sebut pasa aib, sila baca entri yang lalu.. di sini!

Sumber Gambar [ sini ]
kita sebenarnya tak sedar, siapa sebenarnya musuh kita
boleh jadi insan yang benar-benar rapat dengan kita
rakan tempat kita bertukar cerita, berkongsi suka duka
bayangkan!
seorang teman tempat kita berkongsi suka duka,
rupanya-rupanya bukanlah seperti apa yang kita bayangkan
rahsia yang kita kongsi bersama dengan dia, bukan lagi menjadi satu rahsia!
pedih! sedih! ralat! kecewa! berkecamuk semuanya kan?


Sumber Gambar [ sini ]

saya pernah melalui satu situasi,
dimana seorang teman menganggap beberapa temannya sebagai sahabat sehidup semati
sahabat saat susah senang dan erti kata lain 'soul-mate'
tapi yang anehnya, di belakang teman-teman itu, anda saling mengutuk mengumpat mengata
bila berdepan dengan teman itu, semuanya baik-baik belaka
aneh! memang sangat aneh
anda gelarkan si dia soul-mate, tapi mengapa mengumpat mengata dia pada saya?
kadang-kadang, lebih baik mempunyai musuh iaitu orang yang tidak suka akan kita
sekurang-kurangnya kita tahu apa yang tidak baiknya kita
kita tahu kelemahan kita
dan kita tahu sudut mana orang membenci kita
kerana, seorang musuh akan berani berkata-kata mengenai kita mengenai sesuatu
yang seorang teman tak sanggup nak beritahu kita
seorang musuh berkata-kata tanpa menjaga hati dan perasaan kita tapi sekurang-kurangnya kita tahu bahawa dia tidak bermuka-muka dan berkata manis hanya untuk menjaga hati kita.
walhal, perkara manis yang di perkatakan itu bukanlah sesuatu yang benar!

Sumber Gambar [ sini ]
syukur, alhamdulillah!
saya dikurniakan sahabat kesayangan yang tidak bermuka-muka
yang tidak hanya berkata manis demi menjaga hati saya
mereka mengatakan sesuatu yang benar walaupun kenyataan itu pahit untuk di telan
kami pernah bergaduh.. bertekak.. menengking.. naik suara..
pelbagai rencah kehidupan pernah kami lalui bersama
mereka tidak hanya berada di saat saya tersenyum dan berada di puncak
namun mereka tetap akan ada di saat saya sedang rawan dah jatuh
sama-sama mengalas beban di pundak bahu
adatlah dalam satu persahabatan,
salah faham, salah bicara, salah dengar dan sebagainya
tapi! syukur alhamdulillah..
persahabatan ini tetap utuh!

My KhaliliHanun = SahabatKesayangan

saya sedar saya tidak boleh menjadi seorang teman TERBAIK bagi anda
mustahil untuk saya menjadi seorang teman yang perfect
saya bukan seorang pendengar yang betul-betul SETIA
tapi, insya ALLAH
saya akan cuba berada di saat anda betul-betul memerlukan seseorang
untuk melepaskan lelah
walau saya tak dapat menghulurkan bantuan, setidaknya saya akan cuba meminjamkan telinga dan bahu saya..
saya cuba! insya ALLAH

you can count one me like 1 2 3, ill be there.. 
and i know that i can count on you like 4 3 2, you will be there

Wednesday, 12 October 2011

Ketidaksempurnaan Kau Barangkali Menyempurnakan Insan Lain

Sumber Gambar[sini]
manusia, tiada siapa yang sempurna
atau orang omputeh bicara, 'nobody's perfect!'
dan ya! Muhammad s.a.w di berikan pengecualian!

dia tidak cantik tapi punya hati yang baik
kau tidak baik tapi punya wajah yang menarik
dia pendek katik dan kau tinggi melampai
dia gemok air dan kau kurus menegiurkan
dia kentut bersepah dan kau korek hidung merata
dia mudah naik angin dan kau pun baran
dan pelbagai contoh lagi!
penatlah semua aku nak senaraikan!!

tapi, di sebalik ketidak sempurnaan diri masing-masing
hubungan yang di bina masih tetap utuh
kasih sayang semakin menebal

dan kadang kala.. 
ketidak sempurnaan dia itu yang melengkapkan kau
ketidak sempurnaan dia itu yang kau rindukan
ketidak sempurnaan dia itu yang membuatkan kau bertahan

Sumber Gambar [sini]
jujur bicara,
aku punya terlalu banyak kekurangan..
aku cerewet, panas baran, manja, dan PMS sepanjang tahun
tapi sifat cerewet aku yang membuatkan everything must be perfect!
sifat panas baran aku yang membuatkan everything have to take serious!
aku tak suka menunggu orang dan tak suka di tunggu!
itu salah satu imperfections aku!
tapi sifat itu yang membuatkan orang akan lebih 'punctual' and tahu istilah 'dont-waste-my-time'
aku boleh senaraikan berjela-jela imperfections aku! sebab aku sedar siapa diri aku

itu guna nya quote 'accept-me-as-the-way-i-am'
terima dengan redha terhadap segala 'imperfections' aku ini.
sebab aku percaya, kalau kau terima diri aku seadanya
kau akan boleh melihat aku di sudut yang lain daripada orang lain
kau akan lihat yang imperfections aku ini adalah perfections bagi kau!

sama juga seperti kau di sana..
jangan terlalu merendah diri
semua orang tak perfect di muka bumi ini
tapi percayalah, semua orang cuba berlagak perfect di muka buku!
percaya pada diri sendiri,
siapa tahu kalian punya imperfections juga boleh jadi perfection pada orang lain.
sungguh... aku tak tipu!


lihat video ini
anda pasti paham apa yang cuba aku sampaikan!

Tuesday, 11 October 2011

single bukan bererti desperate!

single means bujang

single bukan bermaksud desperate
single bukan sebab tak laku
single bukan sebab terlalu memilih
single bukan sebab tak percaya pada kaum bertentangan
single bukan sebab paranoid apatah lagi fobia

kadang kala lebih baik menjadi single
daripada double tapi rasanya macam single

kadang kala lebih baik di kata tak laku
daripada di kata hot stuff sehingga dapat title player

kadang kala lebih baik di kata cerewet dan memilih
daripada kelak tersalah pilih

kadang kala biarlah bersifat tidak percaya pada orang
sebab sekarang sudah banyak syaitan bertopengkan manusia

kadang kala lebih baik berlagak paranoid dan fobia
maka tidak perlu orang berkata atau bertanya bila nak menikah!

single,
memanglah kadang kala lonely
tapi hidup ini punya lebih banyak perkara yang boleh direncanakan!
kalau boleh, tiada siapa yang nak hidup single selamanya!
sungguh!! tiada!!


nota kaki : saya single! belum double.. tapi saya tak desperate.. so tak perlu nak ajak saya sexchat! webcam sex!.. tiada minat terhadap itu!.. maka kepada pengguna ID yang berunsurkan 18SX, sana ada laluan keluar.. silakan.....

Monday, 10 October 2011

kisah semalam punya semalam

Aku bukannya tak mahu terima kenyataan. Kalau boleh aku nak buang terus rasa aku kepada kau.Tetapi, rasa ni terlampau kuat untuk aku lepaskan. Dia macam melepaskan kapal kertas di pantai. Bodoh? Lepaskan, tak sampai seminit, kapal tu akan patah semula ke pantai kerana hembusan ombak. Aku tak mampu lawan ombak tu, untuk terus berharap kapal kertas aku mampu pergi jauh dari pandangan. - Penulis Sahaja


Sakit
Perit
Pedih
Sesak
Lelah
Semak
Kusut
Serabut
Kacau

1001 rasa di adun menjadi satu
cukup rencah dan segala rempah
untuk biarkan aku terus merintih dan merintih
saat kau melangkah pergi dengan kata-kata

"kamu terlalu baik untuk saya"
"rasa ini dah tak sama seperti dahulu"
"sayang ini makin hari makin tipis"
"kita kawan.."

petir menyambar di dalam hati
hujan lebat di pipi
ombak menghempas kuat di sanubari!

Secara jujurnya, aku tak pernah rasa macam ni kepada orang lain. Menjadi gila hanya kerana kau. Buat perkara bodoh hanya kerana kau. Aku tak salahkan kau walaupun secebis apa pun. Aku salahkan diri aku kerana jumpa kau dahulu. Aku salahkan diri aku kerana cuba menjadi sesuatu walaupun aku bukanlah sehebat mana seperti alim ulama. Aku salahkan diri aku sendiri kerana menggilakan seseorang yang belum pasti akan ada di sebelah aku selama-lamanya. Aku salahkan diri aku sendiri kerana jatuh cinta. - Penulis Sahaja

tapi itu semalam
dan semalam adalah semalam
semalam punya semalam punya semalam

tiba saatnya aku beri peluang pada orang lain pula
untuk mencintai aku dengan seadanya siapa aku
walau aku belum mencintainya
setidaknya aku cuba!
cuba belajar mencintai dia seperti mana dia mencintai aku
cuba belajar menerima dia seperti mana dia menerima aku
cuba belajar bercinta semula

dan sekarang..
aku mencintai dia lebih dari aku mencintai kau dahulu!
dan untuk itu, segala puji-pujian aku hadapkan pada illahi!

setidaknya,
aku perlu berterima kasih pada kau
disebabkan kau,
aku tahu bagaimana untuk menghargai hati insan lain.
dan untuk itu
TERIMA KASIH!

Friday, 7 October 2011

Penghujung Cinta

Berakhir sudah pencarian cintaku
Jiwa ini tak lagi sepi
Hati ini telah ada yang miliki

Tiba diriku di penghujung mencari cinta
Diri ini tak lagi sepi
Kini aku tak sendiri

Aku akan menikahimu
Aku akan menjagamu
Ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu

Aku akan menyayangimu
Ku kan setia kepadamu
Ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu

Tiba diriku di penghujung mencari cinta
Hati ini tak lagi sepi
Kini aku tak sendiri

Aku akan menyayangimu
Ku kan setia kepadamu
Ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu

Aku akan menikahimu
Aku akan menjagamu
Ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu




p/s : ditujukan untuk kamu.. si dia yang bernama SUAMI

Wednesday, 5 October 2011

Move On


selangkah demi selangkah
maju lagi setapak ke hadapan
itu yang seharusnya kita lakukan
pernah melihat orang berjalan mengundur ke belakang?

*senyum*
*lepas*
*lega*

ayuh, hayunkan gerak langkah mu itu
setapak lagi dan lagi
yang tertinggal di belakang hanya bekas tapak kaki
bersama kenangan semalam
untuk apa di toleh lagi?
untuk merobek kembali hati itu?
atau untuk menjadikan kenangan lalu sebagai kenangan di masa hadapan?
berbaloikah?

ada kenangan yang indah yang boleh di simpan
ada kenangan yang pahit yang seharusnya kita lupakan
tapi,
memaafkan lebih mudah dari melupakan
fitrah manusia!!

*senyum lagi*

selangkah lagi kaki ku maju ke hadapan
beerti selangkah lagi telah aku tinggalkan kau di belakang

selangkah lagi kaki ku hayun ke hadapan
beerti selangkah lagi kau aku lepaskan

biarkan bekas tapak kaki itu
terhapus oleh air laut yang terhempas ke pantai
padamkan bekas tapak kaki ku itu
seperti mana kau aku hapuskan dalam diri ini

*******
dulu aku bebas belarian di tepian pantai
sehingga satu saat
aku terpukul dan jatuh terduduk
sakitnya sepertimana ombak memukul pantai
lalu aku merintih serta mengaduh
tapi, ombak masih tetap memukul pantai
dan kini, tiba saatnya air laut sudah tenang
aku belajar untuk bertatih kembali
sehingga aku mampu melangkah setapak demi setapak
maju ke hadapan, bukan lagi kebelakang!

Tuesday, 4 October 2011

Friday, 30 September 2011

Tak Perlu Sedih Saat Anda Ditinggalkan!

‎"tak ada sape pun boleh tolong kau lepas kau dah kena faktab melainkan diri kau sendiri. yang kau nak nangis lama-lama tu buat apa. ekceli, yang menfaktabkan kau tu, tak bagus pun kalau nak dibandingkan dengan soul mate kau yang kau akan jumpa nanti. so dressed up lawa-lawa. mana tau, esok esok jumpa dengan soul mate kau !"   - Terfaktab


Terfaktab merupakan asimilasi slanga dari perkataan 'fucked-up' yang menerangkan tentang seseorang dalam 'stuck' atau 'get/have a problem' pada satu keadaan.

Dari 'fucked-up', sebutannya menjadi FAKTAB setelah di normalisasi-kan dengan accent English masyarakat Latin serta di eja dengan menggunakan tulisan rumi.

More : http://terfaktab.blogspot.com/

Jodoh itu Suatu yang Misteri

bertanya seseorang
"bagaimana kita nak tahu, si dia yang tercipta untuk kita?"

kata aku,
kau tidak akan tahu.
mungkin hari ini kau dan dia berpacaran lalu menikah
bahagia sehingga ke liang lahad, ertinya dialah tulung rusuk kiri kau
barangkali juga kau berpacaran lalu menikah
namun bercerai saat sudah bercucu tiga, dan kau menikah dengan yang lain
ertinya sebelum ini dia bukan tercipta untuk kau kah?
bagi aku.. kau tidak akan tahu sama ada dia kah yang tercipta untuk kau
sama ada dia kah pasangan kau di taman firdaus kelak
esok, lusa dan akan datang.. bagi aku suatu yang misteri
barangkali hari ini kau bermusuh.. siapa tahu esok kalian menikah?
barangkali hari ini kau mabuk bercinta dengannya, siapa tahu esok kalian berdua berpisah
jodoh itu suatu yang misteri! dan ianya kerja tuhan!
dan kita sebagai manusia biasa, teruskan mencari dan berdoa padaNya
agar diketemukan dengan pasangan kita yang sebaiknya..

sekiranya dia dapat menerima segala keburukan kau
dia sentiasa ada di saat kau jatuh dan berada di bawah
walau apa jua yang berlaku di sekeliling, dia masih pertahankan kau!
nah.. mungkin dia yang tercipta untuk kau!
tapi, adakah kau yang tercipta untuk dia??
jodoh itu suatu yang misteri!

pengalaman aku?
pernah berpacaran dengan beberapa jejaka. dan setiap seorang punya kelebihan dan kelemahan sendiri
seperti juga aku.. manusia tiada yang sempurna!
tapi saat hati sudah suka, semuanya kita persetankan! asalkan bahagia itu milik kita
kadang-kadang orang bertanya lagi, "tiada lelaki lain ke yang kau nak jadikan teman?"
dan kata aku jauh di dalam sanubari, "apa kau boleh beri jaminan yang lelaki lain boleh bahagiakan aku seperti mana dia?"
mungkin dia bercakap lepas.. mungkin dia punya gurauan yang kasar
mungkin dia berkulit gelap.. mungkin dia tidak bijak..
mungkin kami tidak berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah
tapi saat itu dia yang membahagiakan aku
kalau tidak, takkanlah ada pepatah 'cinta itu buta'
tapi, jodoh itu suatu yang misteri!

lantaran itu, bagaimana perlu aku menjawab persoalan di atas?
untuk mengetahui sama ada dia yang tercipta untuk kita atau tidak?
satu jawapan yang selamat boleh aku berikan
tepuk dada tanya hati kau sendiri!

apa kau sanggup bersusah dengannya?
apa kau sanggup menerima keburukkan dia?
apa kau sanggup pejam mata menerima keburukan ahli keluarga dia?
apa kau sanggup mendengar cerita dan bebelan dia sehingga tua?
apa kau sanggup mengalas tanggungjawab dengannya?
apa kau sanggup menahan malu apabila orang mentertawakan dia?
apa kau sanggup menahan hati apabila dia dijadikan bahan jenaka?
apa kau sanggup memberi sokongan pada dia saat dia di hina?
apa kau sanggup membina keluarga bersama dia?

kalau kau sanggup, apa lagi yang kau nak risaukan!
belajarlah menerima seadanya
hidup dalam keadaan redha
soal jodoh, ketepikan dahulu
kerana ianya adalah suatu yang misteri!

Monday, 26 September 2011

Tips Memohon Pekerjaan

saya tidaklah bijak sangat nak bagi tips untuk buat something. Lebih-lebih lagi if nak apply kerja. Tapi, semenjak bekerja di company sekarang ni, saya bertindak sebagai human resource dimana perlu mencari pekerja baru untuk di recruit. Dan hasilnya, peti email menjadi sangat-sangat penuh dengan pelbagai resume dari pelbagai jenis manusia.. saya hanya manusia, kadang-kadang tengah tengok resume anda tu tgh bad mood. pastu isi resume tak cukup mantap.. memang konfirm-konfirm saya letak dalam trash je resume tu. so, ini ada beberapa tips untuk anda yang nak memohon pekerjaan. Ianya bukan sahaja diaplikasikan untuk memohon pekerjaan di syarikat saya bekerja sekarang.. tapi boleh gak la di applikasikan untuk nak apply mana-mana kerja yang anda minat.. INGAT, resume anda adalah merupakan pengenalan diri anda!

1. Alamat Email
mungkin ada sesetengah orang, menganggap benda ini sesuatu yang remeh. Kadang-kadang orang tak ambil peduli pun. Tapi, tahukah anda alamat email anda melambangkan karakter anda sama ada anda seorang yang serius atau seorang yang mengambil mudah dalam sesuatu perkara. kalau boleh gunakan nama anda sebagai alamat email.. Cth : fatimah@yahoo.com.. and tolonglah elakkan menggunakan alamat email yang merepek seperti hitam_putih@gmail.com atau stoking.busuk@yahoo.com dan sebaginya!! percayalah... banyak resume yang saya terima menggunakan email seperti itu..

gunakan alamat email seperti itu hanya di laman sosial sahaja bukan sewaktu memohon pekerjaan!

2. Cover Letter
surat pengenalan sewaktu anda memohon kerja. cukup hanya surat yang ringkas dan padat. tapi janganlah terlalu ringkas seperti:

 "I saw your advertisement and i would like to apply this job"..

owh! memang terlalu ringkas cover letter budak bertuah ni! memang saya or majikan akan still bukak resume anda. tapi kami hanya akan baca sekali imbas, lebih-lebih lagi bila berpuluh resume masih menanti untuk di review! Seeloknya, biarlah cover letter anda tu menerangkan siapa anda, dari mana anda dapat tahu pasal kerja kosong yang ada and serba sedikit pengalaman anda! cukup sehelai muka surat.. janganlah sampai berkajang-kajang suratnya. Contoh cover letter anda boleh tanya Pak Cik Google!

Ada juga ramai yang membuat silap dengan tidak memberi langsung cover letter.. Just bagi resume je untuk direview.. Udahnya, mana kami nak tahu awak tu apply jawatan apa? Kadang-kadang satu syarikat tu dia iklankan sampai 2 atau lebih jawatan kosong. so, silalah maklumkan anda nak mohon jawatan apa!

3. Resume
anda boleh tanya Pak Cik Google cara menulis resume yang terbaik.. contoh resume dan sebagainya! Malahan Mak Cik Microsoft Publisher juga ada sediakan template untuk create resume. Cuma isi ruang kosong dan publish.. maka siap resume anda! itu kalau nak mudah la kan.. Resume ni lah yang memainkan peranan yang penting. Bagi saya, resume tu biarlah ringkas dan padat! tak perlu sampai 10 muka surat.. penat  orang yang nak review tu nak baca! and untuk makluman anda, resume saya HANYA SATU MUKA SURAT sahaja.. tak percaya? nak contoh saya boleh emailkan! hahaha..

Antara maklumat penting yang PERLU ada dalam resume anda ialah Nama, Alamat, No Telefon, dan juga UMUR.. mengapa umur ni penting? sebab ada certain syarikat dia dah ada range of age yang dia nak ambil bekerja atas pelbagai alasan yang dia rasakan perlu. lagipun, Age is Just a number kan?

Tak perlu letak no ic!! tak perlu letak no kwsp!! tak perlu letak no SOCSO.. maklumat tu tak penting. unless anda telah diterima bekerja, majikan akan mintak no tersebut dari anda! tapi tak payah letak that info dalam resume anda!

Bangsa, Agama, Berat Badan and Tinggi?? Ada sesetengah syarikat akan tengok maklumat ini.. tapi saya tidak! sebab saya percaya kebolehan seseorang itu bukan berdasarkan faktor ini.. unless kalau majikan saya just nak orang Melayu, potongan badan seperti model.. and yes!! info seperti ini diperlukan!

itu baru basic info. then terus kepada taraf pendidikan anda! Sila mulakan dengan taraf pendidikan yang tertinggi sekali bukan yang terendah! if anda ada PHd.. letakkan itu yang teratas sekali.. bukannya letak UPSR dahulu.. and one more, If anda dah ada PHd, so cukuplah taraf pendidikan anda yang anda senaraikan sampai diploma sahaja.. tak perlulah nak senaraikan dari PHd - MSc - Degree - Diploma - STPM - SPM - PMR - UPSR!! owhh cukup!! tidak perlu.. cukup senaraikan hanya 3 yang tertinggi!!

maklumat pengalaman pekerjaan!! ok ini juga maklumat penting.. sebab kami nak tengok APA PENGALAMAN yang anda ada.. cukup anda senaraikan Nama Majikan Terdahulu/Sekarang, Tarikh Mula/Berhenti dan sedikit pengalaman anda secara kasar. Tak perlu terlalu detail sehingga tugas membancuh air, fotostat dokumen, jawab telefon semua anda nak senaraikan.. Kalau boleh listkan skop tugas anda yang anda berpengalaman hanya berkaitan dengan jawatan yang anda nak pohon tersebut!

then additional info yang lain yang agak penting juga ialah, sama ada anda mempunyai lesen, anggaran gaji yang dipohon, kebolehan bertutur dan menulis dalam bahasa lain dan sebagainya. Untuk menyelamatkan resume anda, elakkan memberikan skala 1 - 10 dalam kemahiran yang disenaraikan.. Tapi gunakan skala Advance, Good, Moderate and Weak! itu yang sebaiknya..

4. Gambar
ini juga sangat penting.. ianya adalah merupakan perkara pertama yang di lihat dalam resume anda sebelum pembacaan di teruskan! Sila letakkan gambar di dalam resume anda! jangan biarkan resume anda berhantu kerana tidak mempunyai rupa..

dan bagi sesiapa yang letak gambar tu, letaklah gambar yang molek sikit. Elakkan menggunakan gambar yang membuatkan wajah anda kusam atau menggunakan gambar macam anda di paksa bekerja iaitu gambar muka yang langsung tak senyum and muka macam nak nangis!! owh come on!! nak kerja ke tak ni?

seeloknya, sila gunakan gambar passport! janganlah letak gambar macam profile facebook anda! oh my... jangan letak gambar yang anda tangkap sendiri (self-potrait) yang ditangkap di dalam kereta, di depan cermin, dari pandangan atas/bawah, gambar sedang berposing atau sebagainya!! simpan gambar tersebut hanya untuk tatapan anda sahaja!! melainkan anda sedang apply kerja di syarikat modelling, casting dan sebagainya!! please lah be alert pasal ni!!

5. Hanya Pohon Pekerjaan yang Anda Minat
jangan cuba untuk test-market dengan menghantar resume anda secara rawak. Apabila sesebuah syarikat terpanggil untuk mengadakan sesi temuduga dengan anda, sila berikan kerja sama. Kalau tiba-tiba anda kata tak minat, then kenapa at the first place anda pergi apply kerja tu?? tak ke menyusahkan!!

6. Facebook dan Google!
anda tahu tak kelebihan facebook dan google? dengan hanya memasukkan alamat email anda, segala mengenai anda bukanlah suatu rahsia lagi! percayalah tiada privacy dengan kedua laman sesawang ini! so, ini sedikit tips daripada saya..

JANGAN apply kerja / hantar resume anda dengan menggunakan alamat email yang sama dengan login id anda di dalam FB! sebagai contoh: email id fatimah_comel@gmail.com hanya gunakan sebagai login id laman sosial anda.. tapi kalau nak apply kerja or sent resume, gunakan alamat email fatimah@yahoo.com.. so ini secara tidak langsung boleh menyembunyikan profil FB anda daripada di kesan oleh bakal majikan.

JANGAN gunakan nama penuh anda sebagai nama penuh di FB! Sebagai contoh: Nama Fatimah Abu Bakar hanya gunakan di dalam resume atau apa-apa urusan rasmi sahaja! Tapi kalau di laman sosial, cukup letak nama anda sebagai Fatimah!.. Ini akan membuatkan majikan sukar mengesan yang mana satu profil FB anda!

anda mesti hairan apa kaitan FB dengan nak apply kerja kan! Tahukah anda, di FB segala rahsia mengenai anda boleh terbongkar.. gambar-gambar anda akan bebas di lihat serta cara anda update status, komen wall kawan-kawan anda dan sebagainya boleh mencerminkan keperibadian anda. Dan anda pasti tak nak urusan peribadi di campur adukkan dengan urusan kerja.. so, PRIVATEKAN laman sosial anda!


ok! itu serba sedikit tips dari saya yang selalu sangat me'review' resume orang. Nak pratikkan boleh, nak ignore pon boleh. =)

Friday, 23 September 2011

kau vs nescafe, aku pilih nescafe!

diberi pilihan antara dua
kau dan nescafe!
dan aku  pilih nescafe!

sebab secangkir caffein mampu menenangkan aku di saat aku serabut memikirkan kau
sebab secangkir caffein mampu merangsang adrenalin di dalam saluran darahku
dan juga.. secawan nescafe punya buih yang halusssss.... =P

kau menarik wajah kerana aku memilih nescafe!

tahukah kau..

secawan nescafe memang menenangkan aku, tapi hanya sehingga titisan yang terakhir
tapi kehadiran kau mampu menenangkan aku sehingga nafas yang terakhir

memang aku memilih nescafe
tapi aku mahu kau yang membancuh nescafe itu

kalau aku hanya pilih kau, nanti aku tak dapat nescafe,
so bila aku pilih nescafe, secara tidak langsung aku turut memilih kau
kau = si-pembancuh-nescafe!

Thursday, 22 September 2011

buat si peminjam yang tak paham bahasa


SIMPLE RULES OF LENDING


pandai pinjam, pandai la pulangkan! takkan si pemberi pinjaman nak kena tanya banyak kali dekat si peminjam 

(sila aplikasikan kepada semua jenis benda yg boleh dipinjam. e.g: buku, baju, kereta, bekas makanan hatta duit!)

p/s: nah amek CILI ni, pergi makan! dah terasa PEDAS nya?

kekurangan saya adalah kelebihan anda

pernah orang berkata,
untunglah kau berdarah kacukan
punya kulit yang cerah
punya rambut yang lurus
punya otak yang bijak
punya raut wajah yang tidaklah huduh sangat

tapi saya punya kaki yang pendek
punya mata yang sepet
punya hidung yang pesek
punya tangan yang tembam
punya perut yang boncet!

tiada siapa yang sempurna! (Nabi Muhammad s.a.w dikecualikan)
kelebihan saya mungkin kekurangan anda
dan begitu juga sebaliknya
kekurangan saya barangkali kelebihan bagi anda

anda mungkin tidak punya kulit secerah saya
tidak punya rambut selurus saya
tapi anda punya mata yang bulat dan bundar
anda ada rambut yang ikal mayang
raut wajah anda walaupun bukan persis model namun masih manis di pandang

bagi saya, kecantikan itu sesuatu yang subjektif!
dan bagi saya, setiap ciptaan illahi itu indah dan cantik!
mungkin tidak bagi saya, tapi bagi orang lain..
saya mungkin melihat di sudut yang berbeza dari anda

orang kata anda tidak cantik dan menarik?
senyum! sedekahkan pada dia..
dengan harapan hati dia menjadi cantik, secantiknya wajahnya itu!

Wednesday, 21 September 2011

sekadar mahu tarikh yang bernombor cantik atau makna di sebaliknya?

PANDUAN PEMILIHAN TARIKH
berdasarkan kalendar hijrah

info lanjut di sini:

baru ku tahu 01/01/11
tarikh yang tidak baik untuk berkahwin
tapi ramai kan yang kahwin on that date
tak kurang juga, ramai yang pilih
11/01/11
tapi nasib baik on that date sesuai untuk kahwin
dan juga 11/11/11
sangat baik untuk semua hajat

bukan sekadar mahu nombor yang cantik untuk ditintakan di dalam walimatulurus
makna di sebalik pemilihan tarikh itu juga ada yang tersirat
terpulang kepada setiap individu nak percaya atau sebaliknya, 
tapi, yang kurang elok, di elakkan

sharing is caring

oh ye! cuma berkongsi ilmu yang di perolehi
saya belum nak cari tarikh untuk ditintakan walimatulurus saya

usah di tanya bila saya nak di ijab dan qabul kan
sampai waktu bila saya sudah meminta alamat
ertinya, sudah menghitung hari la tu!